Ergonomia locului de muncă

Plus-valoarea (PV) este acel lucru dobândit care are puterea de a dezvolta, mobiliza, crește, eficientiza și care aduce beneficii. Plus-valoarea poate fi o noțiune, un concept, o metodă de rezolvare, o soluție, un exercițiu sau o problemă care duce la dezvoltare, care adaugă ceva folositor din momentul în care a fost adăugat. Restul sunt pierderi, mai mult sau mai puțin importante, ce pot sau nu să fie eliminate.

Ne dorim să creștem plus-valoare prin creșterea eficienței și scăderea „pierderilor” fără a modifica obiectivele de performanță sau performanța în sine.

Deoarece timpul este o constantă (nimeni nu are mai mult de 24 de ore), are limitări și trebuie gestionat extrem de bine pentru a face posibilă performanța într-un mod cât mai firesc, ușor și eficient pe termen lung. Altfel spus, timpul trebuie folosit doar pentru a adăuga plus-valoare formării. Performanța trebuie să fie sustenabilă în timp.

Controlarea dimensiunii „timp” (cât timp am la dispoziție) duce implicit la controlul dimensiunii „eficiență” (cât pot face bine în unitatea de timp) și dozarea efortului (câtă energie am ca să pot face bine în unitatea de timp) ca să rămân motivat, optimist și sănătos după acest proces

Sunt la fel de importante importante acțiunile practice ce materializează aceste obiective:

  • Managementul vizual: aducerea lucrurilor în prim-plan
  • Analiza activităților: cunoașterea în detaliu a resurselor de timp și „încărcare”
  • Organizarea locului de muncă: curățenie, ordonare, clasificare sau grupare pe categorii, prioritizare și menținerea ordinii.